Este potrivit sa incurajam copilul sa se apere prin agresivitate?

iulie 28, 2011 la 8:53 am | Publicat în Uncategorized | Lasă un comentariu

 

Traim intr-o societate in care competitia si violenta sunt intalnite aproape la fiecare pas. Pe de alta parte, noi suntem societatea. Teama fiecarui parinte ca va creste un copil vulnerabil in fata pericolelor si transmiterea unor tipare de comportament, in special baietilor,care contin agresivitate, in orice forma, duc la crearea unui cerc vicios: violenta atrage violenta.

Iata cateva motive pentru care nu sustin stimularea copilului de a se proteja prin agresivitate:

  • Copilul nu trebuie sa se apere singur. Protectia este responsabilitatea adultilor din jurul sau. A-l invata sa ceara ajutorul atunci cand are nevoie si nu a incerca sa se apere singur atunci cand nu e capabil, inseamna a-l securiza. Atunci cand copilul este responsabilizat cu o sarcina de care simte ca nu este capabil, va deveni si mai tensionat, anxios, furios si ii va scadea increderea in el si in cei cu care relationeaza.  Si da, cel mai potrivit ar fi sa creasca intelegand ca are voie sa ceara ajutor unor persoane avizate chiar si adult fiind, fara a se expune la pericole inutile si fara a-i fi afectata imaginea de sine.
  • Copilul nu e capabil sa selecteze situatiile in care agresivitatea ar fi necesara de cele in care nu se impun astfel de masuri. Pentru voinicul tau simplul fapt de a-si fi pierdut locul in rand poate fi perceput ca o neplacere si chiar un pericol. Atata timp cat i se ofera permisiunea sa foloseasca agresivitatea in anumite situatii, comportamentul de acest gen ii va deveni familiar si tendinta de a apela la el va creste chiar si atunci cand nu are nevoie sa se apere.
  • Avem tendinta sa percepem raul care ne-a fost facut mai mare decat este in realitate. Daca un coleg iti loveste copilul, el va simti agresivitatea venita asupra sa mai intens decat este ea cu adevarat si va reactiona ca atare. Astfel cream un nou cerc vicios.
  • Exprimarea furiei nu o reduce ci o accentueaza. Cu cat copilul va reactiona mai agresiv la comportamentele celor din jurul sau cu atat furia resimtita chiar la nivel corporal va creste si, cu atat mai mult va cauta justicari ale reactiei sale pentru a nu intra in disonanta cognitiva.

                                             Psiholog Oana Mihalcea- Asociatia EMOVERE

 

 

Reclame

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.
Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat asta: